Jedna z výhod Shanghai rozhodně spočívá v rozmanitosti jídla. Kromě čínské kuchyně tu našinec nalezne i pestrou škálu mezinárodních kuchyní - od španělské a řecké přes italskou, tureckou, brazilskou nebo mexickou až po americkou, indickou, nepálskou či thajskou.
My rádi zkoušíme nové chutě a pokrmy, tže jsme nedávno vyrazili do indické restaurace. Jídlo bylo vzhledově i chuťově na výborné úrovni, ale přece jenom to jejich koření je hodně silný.
Obr. Začali jsme předkrmem - tyčinky s různými omáčkami a chutney (různé stupně pálivosti)
Obr. Pak přišel na řadu pálivý špenát s domácím indickým sýrem
Obr. Jehněčí curry (hodně hodně pálivý)
Obr. A k tomu kuře naložené v jogurtu jako špíz a samozřejmě tradiční indický chlebový placky (jedny byly taky nacpaný nějakým pálivým sýrem či co to bylo)
Mnohem lépe stravitelné je jídlo z Taiwanu. Jídla jsou spíš lehká, hodně zeleniny a celkově si Taiwanci zakládají na kvalitních surovinách.
Obr. Tohle je Leeův oblíbený pokrm - bůček s trochou zeleniny a kachními vejci
Obr. Tohle máme rádi oba - zelenina dělaná na páře v slepičím vývaru (kromě zelí a mrkve jsou tam také houby, tofu a bambus)
Obr. A tohle byla novinka - smažené kuře s rajčatovou omáčkou
A nakonec tu máme vietnamskou kuchyni. Lee mě teď o svátcích vzal na oběd do jedné pěkné vietnamské restaurace. Moc toho o jejich kuchyni nevím, ale bylo to příjemné překvapení.
Obr. Začali jsme hovězími závitky s citronovou trávou. Na závitky používají rýžový "papír".
Obr. Pak jsme si objednali grilovanou rybu - byla pěkně křupavá a politá nějakou sladkou chilli omáčkou (na fotce to nevypadá, ale byla obrovská!)
Obr. A k tomu vietnamskou nudlovou polévku - silný vývar s tenkými nudlemi, salátem a hovězím masem
Na pití jsme si srkali kokosový mlíko z ořechu, viz první obrázek článku. Na desert nám nikdy nezbyde v žaludku místo, tže to musíme nechat až na jindy.
Příště možná vyzkoušíme něco z jižní Ameriky, ještě to musím promyslet... :-)